Sodyba · Sveikata

Avižų kisielius

Jau kelios savaitės mokausi virti avižų kisielių pagal savo promočiutės receptą. Kaip žinia avižų kisielius tai adventinio laikotarpio pasninko maistas, kuris pakeisdavo pieno produktus, nes karvės dažniausiai tuo metu būdavo užtrukusios. Daug kam avižų kisielius neskanus ir dėl to jo kaip tradinio kūčių valgio reikšmė ir tradicija beveik išblėso. Bet man pavyksta išvirti skanų Grynas jis primena rūgpienį o sumaišytas su uogiene beveik nesiskiria nuo naminio jogurto. Dalinuosi ištobulintu receptu.

1. Į medinį dubenį supilu 800 g avižų kruopų (ne drpsnių) arba avižų.
2. Užpilu vandeniu, kad vandens būtų virš avižų per porą nago juodimų.
3. Po kelių valandų kai išbringsta įdedu kelis angliukus iš pečiaus. To reikia, kad kisielius nubūtų kartus.
4. Padedu šiltai ir palieku 3 paroms įrūgti. Galima ir dviems, bet aš mėgstu rūgščiau.
5. Kai įrūgsta išimu angliukus, nes kisielius juodas bus. Po to su medine grūstve pertrinu ir per retą audinį nuspaudžiu skystį.
6. Išspaudas dar kartą užpilu vandeniu ir su grūstuve arba rankomis pertrinu ir vėl nuspaudžiu į tą patį skystį. Procedūrą pakartoju dar kartą (viso trys kartai, panašiai kap alaus tekinimas pirmoko, antroko ir trečioko).
7. Papildomai įpilu apie litrą vandens ir kaitinu nuolat mašydamas ant silpnos ugnies tol kol skystis sutirštėja. Jei nemaišai greitai pritraukia prie puodo dugno ir pradeda svilti.
8. Šiltą supilu į molinę puodynę ir pravėsus valgau.

Tinka prie daugelio patiekalų. Naudoju vietoje sviesto ar grietinės košėje, vietoje rūgpienio prie bulvių ar šiaip su duonos džiūvėsiais.

Giedrius Vaivilavičius

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s